NAVO oefening: Reconquering Africa

africa_map_855NAVO heeft onlangs een grootschalig oefening gehouden met als doelpunt het trainen voor een grootschalig invasie van Afrika.

Tijdens de grootscheepse NAVO-oefening Trident Juncture 2015 wordt Zuid-Europa omgetoverd tot het denkbeeldige oorlogsgebied “SOROTAN”, zoals we eerder al schreven.

Waar ligt SOROTAN en wat heeft de NAVO er te zoeken?

Antwoord: in Afrika, grondstoffen.

Het SOROTAN-scenario ziet er als volgt uit. De klimaatverandering slaat toe. Sorotan wordt getroffen door droogte. Het denkbeeldige land Kamon valt zijn denkbeeldige buurland Lakuta binnen om diens dammen te bezetten. Oorlog om water. NATO to the rescue! (yeah, right)

En zo stomen de NAVO-legers zich klaar voor hun volgende militaire interventie in Afrika. De zuidelijke punten van Europa worden alvast ontwikkeld als uitvalsbasis voor die toekomstige expedities. De militaire basissen van o.a. Morón in Andalusië (dat de Amerikaanse special forces van AFRICOM huisvest), Las Palmas op de Canarische Eilanden en Lago Patria nabij de Italiaanse stad Napels, bruisen van leven.

Vijf jaar na Libië mag Afrika zich dus aan nieuwe NAVO-zegeningen verwachten. En niet alleen Noord-Afrika trouwens. De opperbevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse generaal Breedlove (what’s in a name?) zegt het vlakaf: “De NAVO-landen zullen een grote rol spelen in Noord-Afrika, de Sahel en Subsahara-Afrika.”

De NAVO wil duidelijk maken wie op het Afrikaanse continent de baas is. Of beter: wie volgens haar de baas moet zijn (en blijven). Bestemmeling van de boodschap: de Afrikanen zelf, en China. Afrika wil zich ontwikkelen? Afrika wil zelf kiezen met wie het zaken doet? Dat is buiten de gewapende arm van de Westerse multinationals gerekend.

Afrika is veel te rijk aan grondstoffen om toe te laten dat het een onafhankelijke koers vaart.

De nieuwe “snelle interventiemacht” (NATO Response Force) en de supersnelle “flitsmacht” (Very High Readiness Joint Task Force), die vorig jaar op de NAVO-top in Wales werden opgericht in de context van toenemende spanningen met Rusland in Oost-Europa, en waaraan ook België deel neemt, draaien proef en worden in Zuid-Europa geschoeid op Afrikaanse leest. Daarvoor dient Trident Juncture 2015.

Source:  http://www.intal.be/nl/blogs/marc-antoon/navo-tj15-doelwit-afrika

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s