IJsland stuurde al 26 bankiers naar gevangenis

prison2-400x300Waar wachten wij op om de Grote Schoonmaak uit te voeren? Ex-ministers van financiën mogen voor mij part ook hierbij horen.

Hoewel de Britse en Amerikaanse bankiers die verantwoordelijk waren voor de financiële crisis van 2008 nauwelijks verantwoording moesten afleggen, maakt IJsland er een punt van om de schuldigen uit eigen land te laten boeten.

IJsland is één van de landen die het hardst getroffen werden door de bankencrisis. Ondertussen heeft het land al 26 bankiers veroordeeld tot in totaal 74 jaar gevangenisstraf.

In twee aparte hoorzittingen veroordeelden het Hooggerechtshof van IJsland en de arrondissementsrechtbank van Reykjavik zes topmanagers van twee nationale banken voor misdaden die hebben geleid tot de ineenstorting van de banksector. Daarmee kwam het totaal aantal bankiers dat gestraft wordt voor de financiële crisis op 26.

Op dit ogenblik bedraagt de maximumstraf voor witteboordcriminaliteit in IJsland zes jaar.

IJsland schroefde de overheidsinmenging in de financiële sector terug in 2001: manipulatie van de markten door de grote banken leidde echter tot een gigantische ineenstorting in 2008.

De economie van het Scandinavische land verkeert momenteel in relatief goede gezondheid sinds het land zich zeven jaar geleden genoodzaakt zag om veel geld te lenen van het Internationaal Monetair Fonds.

Als antwoord op de vraag hoe het land zo snel uit het economisch dal wist te klimmen, antwoordde de IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson: “We waren zo slim om niet de traditionele, vaststaande praktijken van de Westerse financiële wereld van de laatste dertig jaar toe te passen. We introduceerden een controle op de valuta, lieten de banken falen, voorzagen steun voor de armen en we introduceerden geen bezuinigingsmaatregelen zoals in Europa.”

Source:

http://www.demorgen.be/economie/ijsland-stuurde-al-26-bankiers-naar-gevangenis-voor-bankencrisis-2008-bb6a2e3c/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s